Portálhírek

2019 Ushiro Sensei Berlini Szemináriumról japán cikk fordítása

2019 Ushiro Sensei Berlini Szemináriumról japán cikk fordítása

Fris Ferenc írta időpontban
Válaszok szám: 0
Kép

Berlini Szeminárium cikke
(forrás: https://www.uk-jj.com/post/20190704)

A magyar nyelvű fordítást köszönjük Fujita Kövesdi Anikónak. 

2019. június 22-23-án Berlinben megrendezésre került az 5. németországi Ushiro Szeminárium. Nemcsak Németországból, hanem Lengyelországból, Magyarországról, Olaszországból, Franciaországból, Angliából, Japánból és az Egyesült Államokból is érkeztek résztvevők, különböző stílusú harcművészetet képviselők.

Az első nap a Sanchin kata gyakorlásával, a testtartás, légzés fontosságáról és a középpont megismeréséről folyt a tanítás.


Mindenki egyutt Sanchin-ozott.

 

Ushiro Mester Kata-ját lemásolva helyes Sanchin-t tudunk elsajátítani és ezzel a test sokkal erősebbé válik.


 

A kata által egységes harmóniába kerül a test, és így az erősebb lesz.


“A New York-i szemináriumot is beszámítva a mostani szeminárium a hatodik számomra, de Ushiro Mestertől mindig újat tudok tanulni. A Mester egyetlen érintése minden szónál fontosabb. Nem szükséges a magyarázat, mert a test érez mindent." (Emanuel Argentino, Olaszország)

Ha testtartás és a légzés helyes, akkor az ellenfél szférájába könnyen be lehet férkőzni.


 

Miután földre került az ellenfél, azután sem tud felállni.


“Amikor találkozom a Mesterrel, mindig azt érzem, hogy többet szeretnék itt lenni, még többet szeretnék fejlődni. Motiváció és bátorság tölt el. Ushiro Mester megmutatta, amit eddig nem láttam. Mi átlagemberek saját magunknak építünk gátakat magunk köré, viszont a Mester ezeket felülmúló dolgokat mutatott meg nekünk. Nagyon mély értelmű az a tanítása, hogy bárkiben benne lakozik ez a képesség.” (Michkael Martin, Franciaország)


A Mesterhez hozzáérve a Sanchin-ban rejlő belső értelmet nem ésszel, hanem testtel lehet megérteni.


“Harmadik alkalommal vettem reszt a szemináriumon. Nagyon értékes és különleges élmény volt. Amikor a Mesterhez hozzáérhettem, olyat belső mozgásokat éreztem, amit eddig még soha.” (Fris Ferenc, Magyarország)


 

A helyes légzéssel, a két kezet erősen fogó vagy éppen ütni akaró ellenfél erejét semlegesíthetjük és az ellenfelet bármikor a padlóra vihetjük.


Ushiro Mester a Budo értelmét, az ellenféllel való helyes küzdőtávolságot és az önmagunkhoz való közelséget mutatta be.


“Sok nagyon fontos dolgot tanultam, ami az én karatémat előbbre viheti. A Mester mozgása sosem volt szétesett, mindig egységes volt. Az ellenfél támadásába való belépés és az önvédelmi technikák nagyon érdekesek voltak. Minden egy pillanat alatt történt.” (Eljibieta Worack, Lengyelország)


 

Második nap


A második nap a Naifanchin Kata gyakorlásával kezdődött. Többeknek ez még új volt, így csoportokban tanultak tovább a Kata-t a résztvevők, a Mester pedig körbejárva egyenként javította a mozdulatokat.



 A naifanchin kata után következett a bunkai-kumite (kata alkalmazása a küzdelemben) 


“Minden alkalom lenyűgöz. Számomra Ushiro Mester karatéja az igazi karate. Sok fajta karaté-t kipróbáltam már, de ez semmihez sem fogható. 10 évvel ezelőtt kezdett el az Ushiro karate érdekelni” (Stefano Burini, Olaszország)


 

A legjobb út a belső mozdulatok megértéséhez az a lehetőség, amikor a Mester testéhez hozzáérhetünk, ahogy mozog. (Hands-on contact learning)


 

A kata mozdulatai során a résztvevők megérinthették a Mestert, hogy érezzek, mi zajlik belül.


“Egy videóban láttam, hogy a Sensei KI-je a gyógyításban is hasznos, és ez nagyon lenyűgöző volt. Nagyon fontos, hogy megértsük ennek a tanításnak az értékét. Sensei KI-je által a test és a szív (lélek) eggyé válik. Ezzel ugyanígy, a saját és a többi ember határai is eltűnnek. Hálás vagyok, hogy érezhettem a Mester törődését, szeretetét.“ (Emanuel Argentino, Olaszország)



Menekülő ellenfél esetében az ushiro geri hasznos. A mester annak ellenére, hogy hátat fordít az ellenfélnek, sem marad nyitott területe és a rúgás irányát sem lehet meghatározni.


A szabad küzdelemben is ez tapasztalható.


  



 

A résztvevők között voltak olyan vezető személyiségek, akiknek már magasabb szintű a Sanchin kata-ja, őket egyenként tanította a Mester.


“Egyéni oktatást kaptam a Katáimban. Szemináriumok között mindig kapok házi feladatot a Mestertől. 5 évvel ezelőtt még erő-karatét űztem, de megváltoztam, miután találkoztam Ushiro Sensei-el. Ez nagyon fontos nekem és minden alkalommal, amikor részt veszek a szemináriumon, érzem, hogy - kis lépésekben ugyan- de fejlődöm. A harmónia vezette életvitel számomra egy csodálatos dolog. Belsőleg is sokat változtam. Ezek kihatottak a családi, baráti és munkahelyi kapcsolataimra is. Sokkal jobb életem lett azóta.” (Marcin Zilinsky, Lengyelország)


 


“A gyakorlatok során éreztem az energiát. Egyben azt is éreztem, hogy a résztvevők idén érezhetően magasabb szinten vannak. Csodálatos dolognak tartom, hogy bár különböző országokból különböző emberek vesznek részt, mégis nyitott szívvel, harmóniában együtt edzünk, fejlődünk! (Fris Ferenc, Magyarország)


 


“Nagyon érdekes Szeminárium volt. 36 éve karatézom, de a KI-ről először tanultam és rájöttem, hogy a karatéhoz elengedhetetlen.” (Bacak Muzzafer, Németország)


 


A két napos szigorú edzés és az azt követő összejövetelek során a résztvevők megtapasztalhatták a Mester tanítását az ember eredeti belső erejéről, és egyben reményt és erőt kaptak a gyakorlatok folytatására. Az is érezhető volt, hogy a résztvevők saját országukba visszatérve nemcsak a karatéjukban, hanem az egész életvitelükben, kapcsolataikban pozitív változás fog bekövetkezni.




“Hálás vagyok, hogy a Mester újra eljött Németországba. Valamint megtisztelve érzem magam, hogy tanulhatok Tőle és hogy Sensei rám bízta az Ushiro Karate terjesztését, népszerűsítését Európában. Csodálatos dolognak tartom, hogy különböző országokból jövő résztvevők a Szemináriumon eggyé válnak és együtt edzenek. Hálás vagyok, hogy ilyen fantasztikus környezetben, ilyen fantasztikus emberekkel hozott össze a sors, amit mindenekelőtt Ushiro Mesterrel való találkozásomnak köszönhetek.” (Berlin-i Branch Chief, Michael Koethe)




Figyelem!  következő szeminárium HAZÁNKBAN 2019 október 19-20 án lesz részletek ITT
https://talentumprogram.hu/mod/forum/discuss.php?d=22